Vaksinering av hund og katt

 
Nesevaksinen gir best mulig beskyttelse mot kennelhoste

Målet med å vaksinere er å forebygge sykdommer som er vanskelige eller umulige å behandle med godt resultat. De kan i verste fall være dødelige.

De fleste sykdommene det blir vaksinert mot er virussykdommer. Før vaksine får alle pasienter hos oss en helsesjekk slik at kun friske dyr vaksineres. Vi forholder oss alltid til det siste innen vitenskapen og vaksineprodusentens anbefaling. Noen dyr kan bli litt slappe etter vaksinering, men det vanligste er at du ikke merker noe som helst. Konsekvensene av sykdommen vaksinene beskytter mot er uansett større enn en mindre vaksinerekasjon.

Valper blir vaksinert mot valpesyke, smittsom leverbetennelse, parvovirus og kennelhoste.

For valper er det i dag vanlig at valpen får første vaksine hos oppdretter (ved 8 ukers alder). Deretter anbefales det to vaksiner til, ved 12 uker og 16 uker. Alle hunder anbefales videre å komme til årlig helsesjekk med vaksine livet ut. Vaksineprogrammet består da av årlig kennelhostevaksine, og 3-årig vaksinering mot valpesyke, smittsom leverbetennelse og parvovirus i tillegg til vaksine mot kennelhostevaksine. Kennelhostevaksinen gis vanligvis i nesen, da dette beskytter både mot parainfluensavirus og bakterien Bordetella bronchiseptica (som er en zoonose, dvs. at den kan smitte til mennesker). Nesevaksinen gir best mulig beskyttelse mot kennelhoste. 


Alle katter bør også vaksineres ettersom noen av virusene kan gi alvorlige livsvarige problemer.

For alle katter anbefales vaksine mot kattepest og katteinfluensa/virus som forårsaker øye-, munn- og luftveissykdom. I tillegg bør katter som skal på pensjonat eller utstilling også vaksineres mot klamydiainfeksjon. Kattunger grunnvaksineres to ganger med 3-4 ukers mellomrom, den første vaksinen kan gjerne settes ved 8-12 ukers alder, deretter anbefales årlig revaksinering.

Alle friske kjæledyr anbefales å komme på besøk en gang i året til helsesjekk og vaksine. Å avtale dette besøket er det viktigste du som eier kan gjøre for dyret ditt for å forebygge alvorlig sykdom. Du vil samtidig også forebygge sykdom hos andre dyr, på grunn av at smittepresset blir redusert.